Clément Lechaptois, de meedogenloze van de rots

Met zijn 28 jaar is Clément een van de beste Franse buitenklimmers. Deze 8b en 8c cross klimmer heeft ons altijd geïntrigeerd. Wat is zijn levensstijl? Hoe verzoen je je beroepsleven met je passie als rotsklimmer? Hier is een terugblik op een dag met Clément.

We ontmoetten Clément in de Hautes-Alpes, bij Annecy. De dag begint met een weerscontrole van de week, zoals elke maandagochtend. Afhankelijk van de regenmomenten past Clément zijn tijdschema aan. Vandaag, met een stralende zon, beginnen we met een ochtend werken voordat we naar het bos gaan om ons te vermaken.

"Ik werk vaak 's ochtends, dan klim ik 's middags en doe ik 's avonds een training."

clément Lechaptois 8B

Niet te hebberig worden, 8B, Rocky Mountain National Park ©Marine Thevenet

 

SNAP: Wat is uw beroep? Leef je van het klimmen of heb je een professionele activiteit ernaast?

Clément : "In het klimmen zou ik zeggen dat ik semi-prof ben, een deel van mijn inkomen komt van sponsors en ik ben ook zelfstandig opener. Ook al open ik niet veel, het is een creatieve job die ik graag doe, een aangename omgeving. Ik open voor nationale teams en voor wedstrijden.

Tegelijkertijd, omdat ik van training houd en werktuigbouwkundig ingenieur ben, besloot ik een innovatief trainingsinstrument te creëren waarmee ik de echte wetenschappelijke gegevens van een training kan concentreren en toegankelijk kan maken voor klimmers. Het is een hulpmiddel dat meer gericht is op klimzalen, en we ontwikkelen momenteel een tweede Smartboard dat gericht zal zijn op individuen met mijn medewerkers."

Na een leerzame ochtend gaan we naar het gebied waar Clement momenteel traint, ongeveer een uur verderop.

"Het ideale tempo is om twee halve dagen buiten te klimmen, of gewoon op verkenning te gaan."

clément lechaptois rocky national mountain park

TopNotch, 8b, Rocky Mountain National Park

SNAP : Wat bedoel je met "verkennen"?

Clément : "Mijn passie is het ontwikkelen van nieuwe gebieden, het openen van buitenblokken. Al heel vroeg heb ik de keuze gemaakt om mijn werk op te offeren om naar buiten te gaan. Al meer dan vier jaar probeer ik mooie foto's en video's te maken en deze discipline toegankelijk te maken, te inspireren en de mooie plekken te laten zien waar je kunt gaan klimmen. Om ervoor te zorgen dat mensen erheen willen."

SNAP: Hoe kiest u uw projecten?

Clement: "Het aspect dat mij altijd motiveert in de zoektocht naar nieuwe boulders is esthetiek: vormen, holds, bewegingen... Ik klim niet graag naast een fabriek, ik ben graag op mooie plekken."

SNAP: Hoe vind je mooie plekken?

Clément: "Het is veel mond-tot-mondreclame, het kan zelfs met beoefenaars van andere sporten zijn, de jongens die lopen gaan veel verder dan wat wij in het klimmen kunnen doen. Le Grand Sablat is bijvoorbeeld gevonden door skiërs! Het is gaaf om met mensen in de bergen te praten, video's te bekijken... Ik zoek veel op Google Earth, lees IGN-kaarten en ga wandelen. Soms vind ik klompjes aan de kant van de weg als ik het het minst verwacht. Keien openen is niet erg natuurlijk voor mensen, meestal komen ze op een plek, kijken naar de topo en beperken zich tot het bestaande, maar soms ligt het net naast een kei, en had nog niemand het opgemerkt!

Ik heb wat gekke 7a's geopend, soms wat hoog en niet altijd toegankelijk. Gaandeweg zie je steeds meer lijnen verschijnen."

De klimsessie blijft hangen zoals bijna altijd bij deze meedogenloze rotsklimmer... gelukkig hadden we de hoofdlampen meegenomen!

 

clément lechaptois grimpeur français

Dreamtime, 8B+, Cresciano