Jérémy Bonder, doelstelling Olympische Spelen 2024

Jérémy begon op 6-jarige leeftijd met klimmen in een ontdekkingsklas. Twee jaar later wordt hij lid van zijn eerste club en begint hij aan wedstrijden. Als de machine eenmaal op gang komt, leidt deze hem enkele jaren later naar nationale en internationale podiumplaatsen.

Vandaag is het doel nog spannender: de Olympische Spelen van 2024 aanpakken.

 

 

SNAP: Klimmen is je reden van leven, lukt het je om vandaag de dag van deze passie te leven?

Jérémy: Ik heb in 2010 besloten mijn baan op te zeggen om me volledig aan de training te kunnen wijden. Vandaag kan ik ervan leven, vooral dankzij Arkose die me sponsort om me te helpen mijn huidige doel te bereiken: Olympisch kampioen worden op de Olympische Spelen van 2024 in de combined difficulty/boulder.

 

jeremy bonder franse klimmer

De Franse boulderaar Jérémy Bonder

SNAP: Hoe ziet een dag eruit voor een atleet die traint voor de Olympische Spelen?

Jeremy: In de ochtend trainen, pauze en dutje als het kan, dat is nieuw, en in de middag trainen. Dit is het klassieke ritme in afwachting van de wedstrijden, maar dit jaar met coviduele nieuwe regels moeten we ons aanpassen!

 

SNAP: Wisselt u uw trainingslocaties af?

Jeremy: Ja, ik train altijd in verschillende indoor locaties, met verschillende oefeningen. Ik gebruik ook steunpunten buiten, heel vaak het bos van Fontainebleau omdat ik daar woon. Ik ga ook af en toe naar Saint Léger of andere kliffen.

 

SNAP: Train je alleen of word je begeleid?

Jérémy: Ah ik heb een hele staf om me heen: een trainer, een fysiotherapeut, een mentale trainer en Louis Marie van Beth programma van Arkose voor de partnerschappen. Zij zijn er niet altijd, dus train ik veel alleen, maar ik klim ook graag met mijn vrienden, het is uitdagender en er is een betere sfeer.

 

SNAP: Hoe kiest u uw projecten?

Jérémy: Ik ben vooral gericht op competitie, ik ben 3 keer Frans kampioen geweest, op het podium van de Wereldbeker en ik mik nu op de Olympische Spelen. Mijn eerste doelstelling op dit moment is het nieuwe Olympische boulderen/difficulture format te leren kennen om te proberen vooruitgang te boeken in moeilijkheidsgraad en te trainen in deze nieuwe combinatie. Maar dat weerhoudt me er niet van om buitenprojecten te hebben, want zo heb ik deze discipline ontdekt. Het doel is plezier maken en mijn grenzen verleggen in hoge moeilijkheidsgraden.

 

SNAP: Welke rol speelt klimmen in je persoonlijke leven? 

Jérémy: Ahah daar is mijn vrouw bij me, moet ik het haar vragen?! Ik denk dat ik weet wat ze gaat zeggen... Klimmen is een groot deel van mijn leven. Inderdaad, zelfs op vakantie moet je concessies doen...!

 

SNAP: Wat is je grootste droom op dit moment?

Jeremy: Ik ben geen persoon die een persoon of een plaats idealiseert. Deze Olympische droom is een uitdaging voor mij. Toen ik begon, dachten we er zelfs niet aan dat klimmen ooit op de Olympische Spelen zou staan, dus voor mij was het een droom. Nu is het echt.